Η Κομοτηνή [γνωστή από την βυζαντινή περίοδο ως Κουμουτζηνά, Κομοτηναί ή Κομοτηνά και στην οθωμανική περίοδο γνωστή με το όνομα Γκιουμουλτζίνα (τουρκικά: Gümülcine)] βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας και είναι πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
Είναι έδρα της διοικητικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Η Κομοτηνή σήμερα είναι μια πόλη πολυπολιτισμική. Ο πληθυσμός είναι εξαιρετικά πολύγλωσσος για το μέγεθός της. Αποτελείται από ντόπιους Έλληνες, απογόνους προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, Έλληνες Μειονοτικούς (Τουρκόφωνους, Πομάκους και Αθίγγανους, κυρίως Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα) και απογόνους Αρμενίων προσφύγων. Τη δεκαετία του 1990 εγκαταστάθηκαν σε αυτή και παλιννοστούντες ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (κυρίως Γεωργία, Αρμενία, Ρωσία, Ουκρανία και Καζακστάν).
Ο πληθυσμός της, κατά την απογραφή του 2011, είναι 55.812 κάτοικοι. Στην Κομοτηνή έχει την έδρα του το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η οικονομία της χαρακτηρίζεται από την υπεροχή του τομέα παροχής υπηρεσιών, απόρροια γεωγραφικών και ιστορικών παραγόντων. Ο αστικός της χώρος παρουσιάζει ιδιαίτερη ποικιλομορφία χάρη στην ιστορία της και τον πολιτισμό της, στοιχεία που είναι υπεύθυνα και για τα σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα τα οποία τον διασπείρουν.

Скачать бесплатно шаблоны Joomla